Till varje lektion hör ett antal redovisningsuppgifter avsedda att lösas innan lektionen.
Vid lektionens inledning, skall du på en lista som tillhandahålls av lektionsledaren, kryssa i de problem som du, helt eller delvis, har lyckats lösa.
Därefter, under lektionens första halvtimme (ungefär), skall dina lösningsförslag redovisas och bedömas av andra lektionsdeltagare, eller så skall du använda dina lösningsförslag som grund för att bedöma andra deltagares lösningsförslag.
Nämnda redovisningar och bedömningar organiseras på följande sätt:
Redovisning i grupp
Varje lektionsgrupp kommer vid kursstart att indelas i delgrupper om två personer. Vid udda totalt antal personer i (den stora) lektionsgruppen, så sker viss anpassning av delgruppernas storlek. I alla händelser är delgrupperna tänkta att vara intakta under kursens gång.
Vid varje lektionstillfälle kommer varje delgrupp att paras ihop med en annan delgrupp, där ena delgruppen redovisar och den andra bedömer.
Lösningsförslagen
Lösningsförslagen skall redovisas både skriftligt och muntligt. För att lektionerna ska kunna fungera effektivt måste du uppmärksamma följande:
Gör, innan lektionen, en lättläst skriftlig lösning, på A4-ark, av varje problem som du, helt eller delvis, kan lösa. Använd inte rödpenna (men ta gärna med en rödpenna till lektionen)!
Skriv bara på arkets ena sida. Lämna ordentligt med utrymme för kommentarer på varje sida. Börja ny uppgift på nytt ark.
Om Gustav Vasa tillhör delgrupp 9 och tillhör IT-progammet, skall Gustavs lösningsförslag till en viss uppgift förslagsvis ha sidhuvudet
sid 2 av 2, uppgift 3, IT9. Gustav Vasa, ______, ________________
Bedömningen
Medlemmarna i varje grupp skall i förväg (innan lektionen äger rum) göra betygsmallar för de problem man lyckats lösa. Om, till exempel, två gruppmedlemmar båda har lyckats lösa lektionens två problemen har båda medlemmarna två betygsmallar liggande framför sig (eller lagrad i minnet). Betyget (eller poängen) på en lösning är någon av siffrorna 0, 1, 2, 3. Om Napoleon Bonaparte har bedömt Gustavs lösningsförslag och givit förslaget full pott (3 poäng) skriver Napoleon sin poängsättning i sidhuvudet på Gustavs lösningsförslag, samt signerar med sitt namn:
sid 2 av ,2 uppgift 3, IT9, Gustav Vasa, 3 poäng, /Napoleon Bonaparte
Givetvis kan man inte betygsätta en uppgift som man inte ens delvis lyckats lösa, så det kan uppkomma en del udda situationer, exempelvis att en student får betygsätta två problem eller att lektionsledaren får gripa in.
Redovisningen
Redovisningen börjar med att varje medlem i en redovisande grupp överlämnar sina skriftliga lösningsförslag till en bedömande grupp. Den senare granskar snabbt lösningsförslagen och bestämmer vilken av förslagen som skall redovisas muntligt.
Under den muntliga redovisningen som nu följer noterar bedömningsgruppen lösningens förtjänster och brister och ställer frågor om något är oklart, samt skriver, med rött, in kommentarer till lösningsförslaget. Till sist noteras poängsättningen och lösningsförslagen (både de bedömda och de andra) lämnas in till lektionsledaren.