Som vi ser i Figur 15, svarade åtta personer ''ja'' på frågan om datorlaborationer förekommer på de kurser de undervisar på. Alla dessa åtta har dock inte personligen haft hand om laborationerna, endast tre svarade ju på fråga 2.1.2 att de haft laborationer. Handledare på laborationerna är oftast doktorander eller amanuenser, vilket en lärare förtydligade i en kommentar på nästa fråga: ''Datorlaborationer tas om hand av speciella datorassistenter.''
![]() Figur 15: Förekommer datorlaborationer på dina kurser? |
![]() Figur 16: Om datorlaborationer inte förekommer, skulle du vilja ha sådana? |
De program som oftast används är Minitab (statistik) och Maple (matematik). Statistikprogrammen R och SPSS nämns av en person. Som syfte anger flera ''att bekanta sig med programmet'' En mer utförlig kommentar om Minitab-laborationer var: ''Går ut på att klargöra grundläggande begrepp. Många har dålig känsla för skillnader mellan diskreta och kontinuerliga fördelningar t. ex. eller mellan medelvärde, varians i stickprov och väntevärde i en fördelning. Sådana saker brukar klarna efter en datorlab.'' Tyvärr gavs ingen utförligare kommentar om Maple-laborationer.
De tre som har svarat på den här frågan har alla svarat ''nej'' (Figur 16). En kommentar var: ''Datalaborationer tar mycket tid och eleverna efterapar (ofta) en lösning utan förståelse.'' En annan lärare skriver: ''Däremot uppmuntras egen användning av datorhjälpmedel för inlämningsuppgifter o dyl.'' Det finns alltså inget intresse att lägga in laborationer på de kurser som inte har det, och säkert är det också så att en del kurser inte lämpar sig för laborationer. I fullständighetens namn borde vi nog också ha frågat de lärare som har laborationer om de tycker att detta är bra eller om de skulle vilja ta bort laborationerna, men det tänkte vi tyvärr inte på i tid.